Nova versió del simulador de mesures de rehabilitació energètica d’edificis

10/04/2024

L'ICAEN ha publicat una nova versió del Simulador de mesures de rehabilitació energètica d'edificis, un aplicatiu dissenyat per mostrar la viabilitat tècnica i econòmica de les mesures de rehabilitació energètica en els edificis residencials. La nova versió actualitza el cost d'adquisició dels materials i també els costos energètics dels estalvis assolits, i simplifica la presentació dels resultats per facilitar-ne la comprensió. L'objectiu del simulador és donar a l'usuari una primera aproximació als resultats que tindrien determinades actuacions en el seu habitatge, per tal que després un tècnic acabi d'ajustar-les a la realitat.

El simulador proporciona diferents solucions tècniques per a les mesures que es volen aplicar, i la informació sobre l'estalvi d'energia aconseguit, l'estalvi econòmic generat i el cost de la inversió. Aquestes dades són el resultat d'introduir unes dades bàsiques: la tipologia d'edifici i la seva antiguitat, la zona climàtica on s'ubica i les mesures d'eficiència energètica que s'hi volen aplicar.

Els resultats que mostra l'eina són una aproximació per a una futura rehabilitació energètica, ja que variaran en funció de l'ús de cada habitatge. A més, cal tenir en compte que l'eina només calcula factors quantificables, i no pot donar informació d'altres factors -com la millora del confort tèrmic, la millora del confort acústic o l'augment del valor de mercat de l'immoble-, que també estan en l'origen de la decisió de rehabilitar energèticament un edifici.

L’eficiència energètica en l’edificació és un dels eixos de la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible, just i participatiu que ha iniciat Catalunya. L’objectiu és assolir una societat i una economia descarbonitzades l’any 2050, amb un model energètic basat en l’eficiència energètica i les energies renovables, i on els ciutadans puguin generar i gestionar la seva pròpia energia i participar en la presa de decisions.

D'acord amb la Prospectiva Energètica 2050, per assolir aquest escenari Catalunya ha de reduir un 30,3% el consum final d'energia; el sector de l'edificació ha de disminuir un 34,2% el seu consum final d'energia, i ha d'aconseguir fer caure un 47,3% la seva intensitat energètica (és a dir, l'energia que necessita per a generar una unitat de PIB).

Més informació

Amb el patrocini de:
Entitat membre de:
Donen suport a: